TheBadassBeginning

Bam! Innovathon #1 is een feit @ Alliander!

Gaan met die banaan! Innovatiekracht = Doen! Je kan wel blijven lullen over van alles en nog wat, maar innoveren doe je. Cultuur doe je ook. Veranderen ook. Manifesteren, ja ook dat doe je anders wordt er helemaal niks gemanifesteerd. Vaak is het toch nog zo: we doen niks. We lullen teveel. En we durven al helemaal niet uit onze comfortzone te stappen.

Herkenbaar? Zeker van dat teveel lullen?

Tijdens de cultuurontwikkeling en organisatieverandering vanuit IT4Alliander kwam ik op het briljante, al zeg ik het zelf, idee om een Hackathon te organiseren. Door mijn ervaring dit te hebben opgezet voor een van mijn vorige opdrachtgevers KPN weet ik dat dit een interventie is die elke organisatie, elke afdeling en zelfs elk team zou moeten willen.

Wat brengt het ons dan?

Creatieve mogelijkheden, energie, teamwork, innovatie, nieuwe technologische hoogstandjes, daadkracht, potentiële oplossingen die je in je dagdagelijkse werk niet zo snel bedenkt, kruisbestuiving, blije collega’s en vooral Good Vibes Only.

Dit was ook het geval voor Alliander tijdens de allereerste 8 uur durende online Innovathon op 23 maart 2021! Voor hen de eerste kennismaking met deze ‘hackathon’ vorm. We hebben het een Innovathon genoemd omdat we de gehele organisatie wilden aanspreken en op het snijvlak van Innovatie en IT wilde zitten. Dat is gelukt. Collega’s vanuit de hele organisatie hebben from scratch nieuwe teams opgesteld. Ja dus ook zelfs met collega’s die ze niet kenden (scary business 🙂 ). Disciplines, vakmanschap en enthousiasme. Het kwam allemaal samen in 22 teams. In totaal hebben er 117 mensen meegedaan waarvan 1 robot. Te cool toch!!

Logo & brand development door Supermassive i.o.v. Heartcore-Lab & Alliander

Je bent een (Design) Sprint verwijderd van een gaaf concept. En dan doen!

Als je kaas hebt gegeten van de Google Design Sprints dan wil je eigenlijk niet meer anders. Dan weet je: ik kan veel sneller tot een concept, idee, oplossing of prototype komen. Zo gezegd zo gedaan, hoewel we wel eerst een aantal voorbereidende interviews en brainstorms hebben gedaan om te komen tot het thema en een aardig idee van de probleemstelling.

Tja, en als je snel van start wilt dan kan je de Design Sprint niet maanden uitstellen dus vind een manier hoe je het wél kan organiseren en eventueel sommige elementen lostrekt. Dit staat ook in dit boek Sprint van Jake Knapp. Zit je om wat innovatie inspiratie verlegen? Check dan ook dit TedX filmpje van Guy Kawasaki. (21:15) om te horen waar het werkelijk over gaat in ‘the art of innovation’.

“Don’t worry, be crappy” – Guy Kawasaki

Waarde & waardering

Hoe voeg jij waarde toe binnen jouw organisatie? Kan je de obstakels zien die in de weg staan? Kan je om die obstakels heen of kan je een Warrior squad organiseren om samen over die obstakel heen te komen?

Binnen Alliander hebben we intrinsiek gemotiveerde collega’s gevonden die op inhoud, proces, innovatie, ideeën, enthousiasme en daadkracht hun steentje hebben bijgedragen om van dit event een waanzinnig groot succes te maken. Zonder hen was er niks van de grond gekomen. En zonder deelnemers was het ook nooit wat geworden.

“Make your work fucking meaningful” – van mijn vrienden van GFDA

Naast een sterk kernteam hebben we inhoudelijke collega’s als Jedi ingezet. Vanaf het eerste ideation moment waren ze van de partij en tijdens het event hadden zij de mooie rol om de teams in het moment verder te helpen. Ook organiseerden we een goede mix van juryleden vanuit verschillende perspectieven. Ja, the force was with us 🙂

Organisatieteam Innovathon #1: true heartcore-warriors!

WOW, GAAF, MINDBLOWING

We hebben een beweging gecreëerd in de mindset, attitude en vooral in hoe kan het wel! Nogmaals, je kan erover blijven lullen, maar totdat je het doet gaat er pas echt wat veranderen. En dan momentum behouden en doorpakken. En dat doen we. Deze cultuurinterventie die ook heel erg over plezier gaat, gaat namelijk ook heel hard over resultaat. Die twee combineren zorgt voor verandering in de uitdaging waar Alliander voor staat: de energietransitie.

Ik heb dit nog nooit, maar dan ben ik écht heel eerlijk, nog nooit meegemaakt. Want 1: badass teamwork made the dream work. 2: het was allemaal ONLINE en voor het eerst heb ik dus zelf alles vanuit het Lab georganiseerd (dat is overigens geen straf:). En 3: zoveel ENERGIE online dwars door het beeld te kunnen ervaren is fucking fabulous. Zelfs ik was verbijsterd over het resultaat en wist gelijk: we ALL want more!!

“You can prototype anything” – The Sprint Book, Jake Knapp

Yeah! Op naar INNOVATHON #2 en #3

De volgende 24-uurs Innovathon gaat komen in november 2021, ook met externe partijen, opgevolgd door een 48-uurs editie in 2022 waarbij we met meerdere netbeheerders willen gaan samenwerken. Dit alles om het innovatie potentieel nog meer te openbaren en samen de juiste dingen aan te pakken die goed zijn voor onze wereld (binnen én buiten).

Ben je benieuwd naar het concept van de Innovathon? Bel me voor een kop koffie. Marijke van Elk (Strategie & Innovatie ontwikkelaar binnen Alliander) en ik vertellen je er met heel veel plezier alles over!

Links: Agavni Jessaijan & Rechts: Marijke van Elk.

Dank Team: Bart, Veerle, Anne, Jorrinde, Suzanne, Jitse en Marijke en dank voor de inhoudelijke kracht: Rob, Peter d K, Peter vdS, Leon, Koen, Bas, Guido en de resterende Jedi. Jullie zijn allemaal badass kanjers. Op naar de volgende edities.

<3