Het hart terug in IT4Alliander

Digitalisering. Energietransitie. Cultuurverandering. Het moet allemaal en het liefst gisteren. Om de woorden van Alliander te gebruiken: ‘de wereld wacht niet’.

Meer als ooit tevoren is het nu noodzaak om de verandering te zijn. Niet om het alleen maar te bedenken. Nee: te zijn en vooral dus doen. Om mee te bewegen met de steeds sneller gaande technologische ontwikkelingen en die te integeren waar nodig is. Om een wendbare cultuur te creëren zodat de organisatie hiermee kan omgaan. Nu en in de toekomst.

Mei 2019 werd Heartcore-Lab gebeld door CIO Martijn Koning om de IT transitie en digitalisering op organisatie en cultuur te helpen co-creëren en te faciliteren. Om te laten zien hoe het ook kan. Om vernieuwing te brengen in een systeem die tot op heden lastig te veranderen is. Om een frisse wind te laten waaien en te beginnen bij IT. Om het voorbeeld én de verandering te zijn van binnenuit. Om dat wat van belang is voor heel Alliander op een nieuwe manier te organiseren zodat het ultieme doel, digitalisering, waargemaakt kan worden.

Van roadshows tot een nieuw organisatiedesign en het laden van de IT4ALL cultuur middels nieuwe initiatieven en interventies die bijdragen aan het nieuwe geluid en de cultuur die men wilt zijn met elkaar. Om het maar even snel samen te vatten:) Maar het werkelijke verschil: het hart terugbrengen in IT om vervolgens het IT hart terug te brengen in de organisatie en het common sense te laten zijn dat het overal aanwezig is. Net zoals het net zo normaal is dat we allemaal een mobiele telefoon hebben, zo normaal moet het zijn dat je eigenlijk niet meer doorhebt dat je het over ‘IT’ hebt. Het is er gewoon en het werkt. Altijd.

Ik heb aan de start mogen staan van deze mooie IT transformatie, de transitie mede vorm mogen geven op vanuit organisatie en cultuurontwikkeling én een Heartcore aspect mogen integreren: het hart van IT terugbrengen in de organisatie samen met collega’s uit de organisatie.

Van inspirerende en experimentele Lab sessies met IT teams om de juiste communicatie vorm te bedenken tot het integreren van mijn eigen rol in de nieuw gecreëerde functie: Digital Culture & Change Lead, zodat ik weer weg kan. De start van deze transitie begon met de juiste mindset: wat kunnen we anders doen?

De Kracht zit ‘m in het doen & durven experimenteren

Van real-life interactie design, gave communicatie concepten, gave events, guerrilla campagnes, kampvuursessies met bijna 800 man verdeeld over 44 sessies binnen 6 weken tijd, nieuwe concepten zoals Drinks On Successes en pub quizzes tijdens corona tot het échte gesprek voeren. Met een experimentele mindset kan je de kracht van een verscheidenheid aan creative interventies inzetten om de boel in beweging te krijgen.

Breng het hart terug daar waar het zo hard nodig is. Dat kan gaan over de technologische mogelijkheden, innovatie mindset, maar ook over de oneindige interventies die je kan doen om de cultuur van je organisatie te ontwikkelen. En vraag collega’s die intrinsieke motivatie hebben voor verandering om de handen ineen te slaan en communiceer, praat, vlog en blog uitbundig over je successen, failures en alle mooie dingen die je doet. Neem mensen mee in het verhaal en creëer de beweging van binnenuit met de blik op de toekomst hoe jullie het graag zien!

Go for it! Wat houdt je werkelijk tegen de verandering te zijn?