Rockfeather 1,5 jaar later – in gesprek met founders Paul Damen & Jonathan Aardema
Interview door Priscilla Huisman
Jullie zijn iets meer dan 1,5 jaar geleden gaan samenwerken met Raf als business coach. Hoe is dit gestart?
Paul: We zijn hard aan het groeien en we zijn een jonge club. De gemiddelde leeftijd is 28 jaar. Iedereen kreeg rollen en taken die we nog nooit eerder gedaan hadden en we merkten dat er behoefte was om meer begeleiding te krijgen om zo ook de nieuwe fases vorm te kunnen geven. Maar de aanleiding was onze kwartaaldag, juli 2022. We organiseren ieder kwartaal een kwartaaldag waarin we onder andere de doelen voor het komende kwartaal bespreken.
Jonathan: Onze collega Alexander van het eerste uur binnen Rockfeather luisterde naar de Scherpschutters podcast van Marc Pollen en was daardoor geïnspireerd geraakt. Hij gaf aan dat het goed zou zijn voor Rockfeather als we die methoden of technieken ook binnen Rockfeather zouden toepassen. Dus hebben we Marc benaderd en gevraagd een inspiratiesessie voor ons te organiseren. Marc gaf aan dat hij dit wel graag wilde doen, maar zei dat hij in een drukke periode zat en wel een goed iemand kende, waarna hij Raf haar naam noemde voor een kennismaking.
Paul: Het leek ons een goed idee om deze kwartaaldag te combineren met de coaching van Raf waarbij zij teambuilding activiteiten combineerde met haar eigen inspirerende verhalen. Haar mentaliteit en doorzettingsvermogen als finalist van Kamp van Koningsbrugge vonden wij goed passen voor deze dag, want helder kunnen en blijven communiceren onder alle omstandigheden is wat wij onder andere naar op zoek waren. Dat was onze initiële aanleiding: wij moeten als team ook blijven communiceren en elkaar feedback durven geven. Tijdens de kwartaaldag kregen we een inspiratiesessie van Raf en in de middag twee uur lang een fysiek programma – begeleid door Patrick (1 van de instructeurs uit Kamp van Koningsbrugge) – waarbij we het geleerde gelijk in de praktijk mochten brengen. Zo is het begonnen. De inspiratieochtend van Raf en de evaluatie achteraf was voor ons de aanleiding om met haar door te praten om te onderzoeken of zij ook op individueel vlak wat voor Rockfeather kon betekenen.
Jonathan: Deze kwartaaldag was echt de warming-up van onze samenwerking. Binnen Rockfeather doen we dit elk kwartaal. Het is een gezellig en feestelijk moment, maar tegelijkertijd ook een belangrijk en serieus ritueel. Die precieze kwartaaldag behoort nog steeds tot één van onze top 3 kwartaaldagen die ons is bijgebleven van de afgelopen jaren!
Waarom hebben jullie besloten om Raf als Business Coach in te zetten?
Jonathan: We merkten dat we het plafond bereikt hadden in onze groei van start-up naar scale-up. Door middel van een coach wilden we begrijpen hoe we deze groei goed konden doorlopen – met alles wat daarbij komt kijken.
Paul: We hebben gekozen voor Raf vanwege de manier waarop zij coacht en zich verbindt tot iedereen, wat al direct zichtbaar werd tijdens de kwartaaldag. We hebben te maken met een internationale club jonge mensen met verschillende achtergronden en profielen. Al tijdens de kwartaaldag werd het duidelijk dat we van haar konden leren. De coaching van Raf maakt het zo mooi omdat zij bespreekbaar maakt wat iemand denkt, wat iemands patronen zijn, maar ook helder kan duiden wat iemand nou eigenlijk voelt van binnen. Ze helpt ons dit zelf te ontfrutselen en waar nodig gebruikt zij de juiste woorden om er een taal aan te geven.
Jonathan: Een leuke anekdote: We begonnen wat arrogant. We dachten: ‘Ja, dat is leuk voor het team want die hebben dit hard nodig om te groeien. Laat ik zelf ook maar starten om het goede voorbeeld te geven’. Ik dacht écht dat ik het niet nodig had, maar ik merkte al gauw dat dit niet het geval was. Eigenlijk hadden wij als kernteam (nu ons leiderschapsteam) ook als grootste cultuurdragers stiekem toch de meeste coaching nodig. Confronterend maar waar. Door als eerste te starten met coaching verdwenen onze oogkleppen, konden we alles veel beter bekijken en zagen we heel duidelijk wat er in de volgende fase nodig was voor onszelf, ons team en de organisatie. Het is een grote investering, maar we wilden iedereen binnen Rockfeather deze mogelijkheid aanbieden.
Paul: We hebben best wel veel medewerkers die veel verantwoordelijkheden krijgen op een relatief jonge leeftijd. Zij kunnen snel stress ervaren, krijgen moeite met het maken van keuzes of lopen tegen bepaalde dingen aan. Vanuit de mBIT filosofie die Raf hanteert wordt er echt gekeken naar wat mensen diep van binnen drijft, wat er in je hart onstaat en wat je hoofd daarmee doet. Het is juist heel nuttig voor een hoop mensen bij ons om dit echt te begrijpen, omdat ze hier snel tegenaan lopen. Deze benadering maakt dat we veel dieper gaan. Dat sprak ons aan in de coaching van Raf en ja, hier heb ik zelf ook structureel meer aan op de lange termijn.
Eén derde van onze medewerkers maakt hier momenteel gebruik van. Daarnaast hebben we veel jonge mensen die nog een traineeship volgen, voor hen is coaching nu niet het juiste moment.
Wat was jullie huidige situatie voordat jullie gingen samenwerken met Raf?
Jonathan: Voordat we startte met de samenwerking waren we nog onbewust onbekwaam. Met de beste intenties, kennis en middelen die we hadden zijn we naar 25 man gegroeid. Maar op veel gebieden waren we nog nog niet echt bekwaam. Toen we begonnen hadden we ook nog geen leiderschapsteam, dat is intussen veranderd.
Paul: Ja, we zijn een snel groeiende consultancy en je kan wel zeggen dat we een ‘jonge honden club’ zijn. We werken 80% van onze werktijd met mensen. Om anderen goed te kunnen helpen moet je ook jezelf goed begrijpen. Maar omdat we zo’n jonge honden club zijn vonden we het allemaal lastig om een confrontatie aan te gaan en deden we eigenlijk alles af met grapjes. We lachten veel weg, maar diep van binnen wisten we echt wel dat dit niet de manier was. Er ontstond steeds meer ongemak en frustratie tussen mensen en in de teams. En misschien nog wel het grootste ongemak zat in de relatie tussen mij en Jonathan. Wij zijn super complementair als founders, maar we konden elkaar even niet meer vinden. Raf kwam wat dat betreft als geroepen.
Iedereen binnen Rockfeather heeft ook een interne coach. Dat is een vereiste vanaf het moment dat iemand bij ons binnenkomt. De interne coach is een collega die een andere collega coacht op professionele ontwikkelpunten inclusief doelen stellen en doelen halen. We kwamen hier een heel eind mee, maar we merkten dat de mensen met wat meer (werk)ervaring – zoals wijzelf – ook een sparringspartner op een ander niveau nodig hadden.
Wat was de gewenste situatie voor Rockfeather?
Paul: We hadden behoefte aan meer structuur en knowhow in de manier waarop wij onze eigen coaching aanvliegen, we wilden dat men een sparringspartner kreeg, en uiteindelijk wilden we op zowel individueel- als op bedrijfsniveau groeien en grote stappen maken in onze weg voorwaarts. Zeker gezien de jonge populatie die we hebben was dit de perfecte kick-start!
We groeien extreem snel, dat is ook onze ambitie. We begonnen vorig jaar met 18 mensen en eindigden met 32. Dit jaar verwachten we dezelfde groei. We vinden het belangrijk dat we als individu blijven groeien en dat alle teams – waarvan de samenstelling en dynamiek continu wijzigt – elkaar kunnen blijven vinden op de dingen die belangrijk zijn in plaats van dat ze langs elkaar communiceren en iedereen onderweg kwijtraken. Raf is in staat de verschillende teams te faciliteren in hun persoonlijk leiderschap waardoor de teams beter functioneren en goed kunnen doorgroeien in hun rol.
Jonathan: Ja, we gunnen iedereen binnen Rockfeather de kans om meer diepgang en bewustwording te krijgen en daardoor persoonlijk te groeien door middel van coaching. Dit maakt je een leuker persoon en een betere professional. Dit is een win-win situatie.
Wat hebben de sessies én samenwerking tot nu toe gebracht op zakelijk en persoonlijk gebied?
Paul: Ik denk dat ik wel namens heel veel individuen kan spreken dat het ons heel veel heeft gebracht. Ook heb ik veel nieuwe dingen geleerd over mezelf, ondanks dat ik van tevoren dacht dat ik mijzelf wel ken en weet hoe ik werk. Ik heb veel geleerd over wat mij drijft en wat de situaties zijn die mij als persoon triggeren. Ook hoe ik reageer op conflicten. Het afgelopen jaar heb ik daar heel veel aan gehad, zowel op zakelijk als persoonlijk gebied.
Jonathan: Het brengt mij en anderen een groter bewustzijn dat iedereen een ander mens is. Voorheen gingen we meer vanuit ons eigen straatje een discussie aan en waren we meer bezig met ons eigen gelijk te behalen op basis van oude patronen, wel met de juiste intenties. We hadden alleen niet het juiste gereedschap en bewustzijn om daar goed mee om te gaan. We staan nu meer open voor elkaar en zien ieder zijn kwaliteiten in plaats van ontwikkelpunten. We zijn echt nieuwsgierig naar elkaar geworden, ook al werken we al jaren met elkaar. We komen nu beter in contact en leren nieuwe dingen van elkaar. Zakelijk hebben we meer diepgang, meer respect en meer geduld. We accepteren van elkaar dat we anders zijn en dat de een meer tijd of rust nodig heeft en dat de ander graag doorpakt in het moment zelf. Key is hoe we juist nu – met alle verschillen – hier de balans in weten vinden. Conflicten gaan we niet meer uit de weg. We hebben nu een taal, voorbeelden en het gereedschap waarmee we constructief en harmonieus met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Doordat we allemaal coaching van Raf krijgen en zij nu iedereen goed kent, kunnen we ook specifieke situaties met haar bespreken die impact hebben op ons allemaal. Voor mij persoonlijk was het een groot cadeau om dit te mogen ervaren, ondanks dat het zeker niet altijd even leuk en makkelijk was. Persoonlijk ben ik veel relaxter geworden, ook mijn gezin merkt dit. Dit gun ik iedereen binnen Rockfeater! Nu we veel bewuster zijn geworden door Raf haar aanpak ontstond er op een natuurlijke manier een leiderschapsteam. Het past ook nog eens bij de volgende groeifase.
Paul: Voor deze volgende groeifase is het nieuw gevormde leiderschapsteam samen met Raf drie dagen naar de hei zijn gegaan, zodat ze ook op teamniveau ons verder kon helpen. We hebben tijdens die drie dagen echt alles open en eerlijk besproken. En ze had ook nog een nachtelijke activiteit als verrassing voor ons in petto waarvoor ze Threefront heeft ingezet. Onder druk wordt alles zichtbaar.
Het was enorm intens voor iedereen. We hebben de huidige situaties, toekomstdromen, ambities, problemen en irritaties besproken. Door dit met Raf te doen, die even lekker de zere vinger op de plek legt en de juiste vragen stelt, zijn we supersnel tot de kern gekomen. En dat in drie dagen, in plaats van nog een jaar aan te modderen. We staan nu als leiderschapsteam veel dichter bij elkaar en zijn 2024 met vol gas begonnen zonder al die onderwater-gedoetjes.
Welke patronen heb je doorbroken?
Paul: We zijn bewuster geworden van de manier van communiceren met elkaar. Ons bedrijfsprofiel is gemiddeld gezien: jong, man, enthousiast en ambitieus. Wat af en toe in meetings leidt tot een hoog testosterongehalte, waarbij er vaak veel geroepen werd en er verder weinig gebeurde. We hebben een vrouw in het leiderschapsteam en zij had hier vrij veel last van. Zij heeft een andere manier van communiceren dan wij mannen. Daar waren we in het begin nog niet bewust van, totdat alles op tafel kwam. We begrepen toen wel dat de huidige manier van communiceren niet effectief was en ook niet uitnodigend was voor een ander om zijn mening te geven. We zijn nu meer bewust geworden van de manier hoe wij meetings aanvliegen, hoe we meetings structureren en hoe we communiceren met elkaar. Ook door de inspirerende voorbeelden die Raf benoemt vanuit de Special Forces, die manier van communiceren.
Communicatie hè. Dat is toch wel een behoorlijk patroon dat steeds terug blijft keren. Maar hier zijn we echt veel beter in geworden. Tijdens onze tweede kwartaaldag van 2023 hebben we Raf weer uitgenodigd waarbij zij weer ThreeFront heeft ingezet voor een aantal fysieke oefeningen. Dit keer hoefden we gelukkig niet door een sloot te banjeren.
We merkten wel snel op dat we weer in hetzelfde patroon vielen: slechte communicatie, niet inchecken bij elkaar en geen rust en overzicht bewaren. Door de coaching van Raf en de directe feedback van Threefront konden we dit tijdig corrigeren. We zagen ook duidelijk het verschil ten opzichte van het jaar daarvoor tijdens ons eerste kwartaaldag, toen was ons teamwork complete chaos van begin tot eind. Nu brachten we het teamwork en de opdracht veel sneller tot een succes, met veel meer plezier en humor.
Jonathan: Ik zit nog midden in het proces, maar ik heb al veel kunnen loslaten. Ik heb geleerd dat ik mezelf mag zijn en echt mijn rol mag pakken. Ik was nog aan het werken vanuit oude patronen en dat ging een lange tijd goed, maar het diende mij niet meer. Ik hoef mij niet meer te bewijzen. Door het oude los te laten kan ik nu mijn visie en ideeën beter delen met collega’s. Hierdoor ben ik relaxter geworden als collega en sta ik veel steviger in mijn schoenen.
In hoeverre is je visie op leiderschap, teamwork en samenwerking veranderd?
Jonathan: We staan meer open voor elkaars oogpunten. We werken al een lange tijd samen, maar ongeacht hoe lang we samenwerken, belangrijker is nu voor ons dat we weten welke talenten we aan boord hebben en welk doel we samen willen bereiken. Onze kijk op leiderschap is dat we dit nu hebben kunnen creëren door de coaching en we nu de kracht en waarde inzien van een leiderschapsteam.
Paul: Ik weet niet of mijn visie is veranderd, maar wel de manier waarop we dat invullen met elkaar. Bewuster te zijn over onze communicatie en wat mensen echt drijft van binnen. Op advies van Raf heb ik mezelf onlangs ingeschreven voor de 4-daagse mBIT Coach opleiding. Binnen Rockfeather coach ik zelf ook veel mensen en vind het ook erg interessant hoe die dingen zich tot elkaar verhouden. De filosofie die Raf leeft en uitdraagt via haar coaching heeft ons allemaal overtuigd.
Op welke gebieden is er nog meer verandering ontstaan door de coachingsessies?
Jonathan: De sfeer is enorm veranderd, we durven ons nu echt te laten zien en we zijn trots op elkaar en op Rockfeather!
Hoe ervaar je Raf als business coach?
Paul: Een heel prettig en fijn persoon om mee te praten en om je heen te hebben. Raf biedt altijd een luisterend oor. Los van de officiële coachmomenten die ik met haar heb, kan ik haar altijd bellen of appen. Ze reageert altijd, dat is erg prettig. Ze houdt de spiegel voor. Ze heeft een grote betrokkenheid bij Rockfeather. Ze coacht elk persoon binnen ons leiderschapsteam en kent ze dus allemaal. Dat maakt het ook veel makkelijker om invulling te geven aan de dagen die we met elkaar organiseren. Ze blijft altijd neutraal, maar weet wel precies wat elk persoon drijft. Door de lange samenwerking met Raf kunnen we blijven groeien als mens.
Jonathan; Heel warm, empathisch en objectief. Raf geeft iedereen evenveel aandacht en respecteert elk persoon, maar houdt ook een spiegel voor met een warme en empathische blik. Daarnaast blijft ze objectief en geeft ze duidelijk aan welk ontwikkelpad elk persoon zou mogen doorlopen. Ze is er voor iedereen en geeft geen voorkeursbehandeling.
Wat is je visie voor de toekomst van Rockfeather?
Paul: Het leiderschapsteam heeft een driejarenplan gemaakt en het plan is dat we over drie jaar naar 75 mensen zijn gegroeid. Dat is de eerste grote stap. Jonathan legt dadelijk de tweede grote stap uit. Ook moeten alle mensen meegroeien met het bedrijf en zich blijven ontwikkelen. Ik weet zeker dat we de komende jaren Raf hiervoor in gaan zetten en dat zij ons kan begeleiden in al deze fases de komende jaren.
Jonathan: En richting 2030 hebben we al helemaal een ambitieuze doelstelling. We willen 200 klanten bedienen in Europa, met 150 engaged professionals zijn, 10 data & analytics teams hebben die gek zijn van hun vak en 20 miljoen omzet per jaar genereren. Als we de eerste drie goed doen is het vierde een positief resultaat van de benoemde activiteiten.
Onze visie is echter onlangs herzien op het samenwerkingsstuk en hoe we dit gaan doen. Meer co-creatie en op basis van talenten de gestelde groei en doelen verwezenlijken. Dit is onder andere ontstaan door de leiderschapsdagen. Iedereen voelde zich gezien en gehoord in de rol die ze willen uitvoeren en daardoor ontstond op een natuurlijke manier het besef dat wij als LT aan zet zijn om onze toekomstambities vanuit zowel onze indivduele- en teamkracht uit te dragen naar alle collega’s én naar de buitenwereld.
Wat is je visie op leiderschap en teamwork voor Rockfeather?
Paul: Het was voor ons een gigantische stap om een leiderschapsteam op te tuigen. Hiërarchie en leiderschap zijn in de start-up wereld toch een beetje verboden woorden. Door Raf hebben we geleerd dat leiderschap een goed ding is en dat mensen daar behoefte aan hebben. Er zijn kaders nodig en ook sturing. De visie voor de komende jaren is dat de teamleiders comfortabel worden in hun rol als leider met de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken en hoe ze het takenpakket invullen als individu. En dat ze dan een sterk leiderschapsteam worden, zodat we de groei die we willen behalen goed kunnen faciliteren.
Jonathan: Ik ben oa. geïnspireerd door Simon Sinek, want hij stimuleert dienend leiderschap. Dat is wat we meer en meer integreren, voor onze collega’s en klanten. Problemen tackelen, daar houden we nog steeds van en dat is wat we blijven doen.
Waarom zou je andere start-ups of teams Raf als business coach aanraden?
Paul: Met Raf kun je op individueel en ook op teamniveau heel snel leren over jezelf, hoe je bent in een team, hoe teamdynamiek werkt en daarmee ook hoe je kan groeien. Je kan veel problemen voorkomen door met Raf te gaan werken. Je kan wachten tot er onderling conflicten ontstaan, maar je kan ook met Raf aan de slag gaan en zorgen dat die conflicten er niet komen. Je kan niet elk conflict vermijden, maar je kan wel een omgeving met elkaar creëren met behulp van Raf, waarin je probeert zoveel mogelijk conflicten te voorkomen. Elke start-up heeft als doel om te groeien, als je niet wilt groeien gaat er iets mis. Wil je op een solide manier groeien? Dan kan Raf je daar perfect bij helpen! Op individueel en op teamniveau.
Jonathan: Als je uit de rollercoaster fase komt, boven de 25 man, wordt er vaak in de literatuur gezegd dat je een coach in handen moet nemen. Met de kennis van nu hadden we het zeker al een half jaar eerder moeten doen. Je wordt er een menselijk bedrijf van. Dat gun ik elke start-up. Er zijn veel enthousiaste ondernemers op de wereld. Maar ook CEO’s van grote bedrijven kunnen een Raf gebruiken. Ambitieuze doelstellingen zijn goed, maar als je voor je mensen een fijne werkomgeving kan creëren is dit veel belangrijker. Daardoor groei je zelfs harder. Blijf dromen en gave dingen doen, maar met een menselijke touch! ❤️