MC partners

Wijze leiders nemen wijze besluiten

Een collega leiderschapstrainer attendeerde mij op Mission Command dat geleid wordt door Otto van Wiggen en Paul Schmidt. Ik nam contact op met Otto op het moment dat mijn seizoen van Kamp van Koningsbrugge nog uitgezonden werd op tv. De een na laatste aflevering was net geweest en de finale werd door de oorlog even uitgesteld. Door mijn bericht aan Otto waarbij ik aangaf wel een aantal verbanden te zien in onze werkwijze, kreeg ik zijn boek ‘Niemand is belangrijker dan het team opgestuurd. Even later ook het boek ‘Mission Command: de wereld verandert, nu onze leiders nog’ van Paul Schmidt.

“Mission Command als oplossing. Leren van een beproefde en effectieve leiderschapsstijl.”

– Mission Command, Paul Schmidt

Ik was oprecht verrast hoeveel connectie ik las in dit boek met de meerdere breinen techniek dat ik hanteer als coachingsmethodiek en als verandermechanisme voor het bedrijfsleven. Ik vind het niet zo gek dat een bewezen leiderschapsfilosofie gestoeld op de werkwijze en leiderschapsmethodieken en technieken van Defensie zoveel congruente wijsheid bezit.

“Leiderschap moet geen verplichting of opgave zijn. het is een roeping om te handelen, te verbinden en te sturen.”

– Niemand is belangrijker dan het team, Otto van Wiggen

Kort daarna vroegen ze me voor een talk tijdens hun Mission Command Leergang. Ik deelde mijn Kamp van Koningsbrugge avonturen die ik met gemak koppelde aan persoonlijk leiderschap. Ik gebruikte mezelf als voorbeeld om de deelnemers te inspireren en motiveren om op een andere manier te kijken naar obstakels en gedrag. Ik ben vervolgens de hele dag blijven hangen, omdat ik in staat was een diepere connectie te maken met de deelnemers. Ik mocht hun leerproces van die dag aanschouwen en op dat moment wist ik dat ik een samenwerkingspartner had gevonden. Dit gold ook voor Paul en Otto. Niet lang daarna heb ik ook zo goed als alle samenwerkingspartners ontmoet, die allemaal hun ‘boots on the ground’ hebben in het bedrijfsleven. Dit is een mooie combinatie én voorbeeld van kennis delen en krachten vermenigvuldigen!

Vervolgens zijn we gaan ontdekken waar we onze krachten konden bundelen en zo gezegd zo gedaan. Doordat ik aanwezig was bij hun leergang kon ik zien waar we een verdieping op konden inzetten om mensen nog intensiever in de ervaring te trekken op hun eigen persoonlijk leiderschap. Intussen hebben Mission Command en Heartcore-Lab de handen ineengeslagen om de senior leiders van deze wereld op een vernieuwende wijze te ontwikkelen.

Wijze Leiders nemen Wijze Besluiten

‘Het continu moeten dealen met chaos in de buitenwereld, zorgt voor ongemak in de binnenwereld. Oplossingen zoeken we vaak buiten onszelf, terwijl nieuwe neurowetenschappelijke inzichten en onderzoeken vanuit de gedragsmodellering gecombineerd met oeroude wijsheden laten zien dat alle wijsheid vanbinnen zit. Echt generatief en adaptief leiderschap vandaag de dag heeft nodig dat we een hoger niveau van zelfbewustzijn ontwikkelen, in staat zijn om onszelf – én daarmee ook onze omgeving – te faciliteren om onze hoofd gebaseerde intellect te integreren met waarden vanuit het hart, en ook met onze diepe ‘gut-based’ intuïtieve instincten.

Voor welke leider is deze training?
De druk op de leider, van boven en van onderen, wordt steeds groter. Ook de samenwerking met peers – leiders van hetzelfde niveau – creëert vaker dan gewild gedoe. Besluitvorming wordt steeds moeilijker en frustraties, weerstand en negatieve overtuigingen zijn met regelmaat aan de orde. We spreken ook de leider aan waarbij veel op rolletjes loopt, maar deze persoon struikelt steeds over dezelfde obstakels. Wellicht grotendeels onbewust. Bepaalde elementen komen steeds in nieuwe vormen terug. Dit is ook de leider die open staat voor nieuwe dingen leren en zichzelf écht een spiegel wil voorhouden om de volgende stap te zetten in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Of de leider die nergens last van heeft, want de wereld is een en al rozengeur en maneschijn. Dat zeggen we natuurlijk een beetje gechargeerd. Deze persoon is gewoon rete-enthousiast is over deze nieuwe Heartcore Mission Command verdieping en wil dit wel eens meemaken.’

Herken je je in dit profiel en wil je meer weten? Lees dan verder op de Mission Command website. Heb je interesse om mee te doen dan kan je je via hun website opgeven. De training start in januari 2024!